[:fr]
Zwiedzanie destylarni rumu
Rum śmiało można nazwać symbolem wyspy.
Jego produkcja zaczyna się już na polach trzciny cukrowej, których połaciami okryta jest Martynika.
Destylarnie takie jak: Depaz, Clement, J.M, Neisson… rozpoznawane są na całym świecie ze względu na wysoką jakość produktów.
Rumy rolniczy produkowany jeszcze w 10 destylarniach na wyspie jest nieporównywalnie lepsze od rumów przemysłowych znanych powszechnie w Europie!
Od 1996 roku oznaczenie AOC czyli Chroniona Nazwa Pochodzenia gwarantuje wysokość rumów rolniczych z Martyniki.
W rumiarniach będą mieli Państwo okazje przyjrzeć się procesowi produkcji oraz uczestniczyć w degustacji wyrobów.
Historia produkcji tego napoju splata się z historią wyspy, jej społeczeństwa oraz Francji. Destylarnia rumu to często nie tylko miejsce produkcji, ale również pola trzciny, wille właścicieli z przyległymi ogrodami.
Dziś miejsca te częściowo nadal pozostają zamieszkane. Pozostałe zostały przekwalifikowane na muzea i galerie.
Kto nie pił rumu na Martynice, ten nigdy nie pił rumu!
Zwiedzanie rumiarni
Rum śmiało można nazwać symbolem wyspy. Jego produkcja zaczyna się już na polach trzciny cukrowej, których połaciami okryta jest Martynika.
Destylarnie takie jak: Depaz, Clement, J.M, Neisson… (jest ich 15 na wyspie) rozpoznawane są na całym świecie ze względu na wysoką jakość produktów.
Rumy z Martyniki są nieporównywalnie lepsze od rumów przemysłowych znanych powszechnie w Europie!
W rumiarniach będą mieli Państwo okazje przyjrzeć się procesowi produkcji oraz uczestniczyć w degustacji wyrobów.
Historia produkcji tego napoju splata się z historią wyspy, jej społeczeństwa oraz Francji.
Rumiarnia to często nie tylko miejsce produkcji, ale również pola trzciny, wille właścicieli z przyległymi ogrodami.
Dziś miejsca te częściowo nadal pozostają zamieszkane. Pozostałe zostały przekwalifikowane na muzea i galerie.
Kto nie pił rumu na Martynice, ten nigdy nie pił rumu!
[:]